Grupy użytkowników
Grupy użytkowników
Jak tworzyć i zarządzać grupami użytkowników.
Omówienie
Grupy użytkowników pozwalają zarządzać uprawnieniami wielu użytkowników naraz.
Tworzenie grupy użytkowników
Grupę użytkowników możesz utworzyć w ustawieniach workspace’u. Następnie możesz bezpośrednio udostępniać zasoby tej grupie. Jeśli utracisz dostęp do grupy użytkowników, utracisz też dostęp do zasobów udostępnionych tej grupie.
Wiele grup
Grupy użytkowników nie mogą być zagnieżdżone, ale możesz dodawać użytkowników do wielu grup. Jeśli użytkownik należy do kilku grup, otrzyma wszystkie uprawnienia z tych grup.
Możesz na przykład utworzyć głos i przyznać grupom Sales oraz Marketing odpowiednio role przeglądającego i edytora dla tego głosu. Jeśli użytkownik należy do obu grup, będzie mieć uprawnienia edytora dla głosu. Utrata dostępu do grupy Marketing obniży uprawnienia użytkownika do roli przeglądającego.
Wyłączanie funkcji platformy
Możesz cofnąć grupom uprawnienia do określonych funkcji produktu, takich jak Professional Voice Cloning lub Sound Effects. Aby to zrobić, najpierw usuń odpowiednie uprawnienia z grupy Everyone. Następnie włącz je dla każdej grupy, która powinna mieć dostęp.