Udostępnianie zasobów

Omówienie udostępniania zasobów w obszarze roboczym.

Udostępnianie projektu

Omówienie

Jeśli twój plan subskrypcji obejmuje wiele stanowisk, możesz udostępniać zasoby swoim członkom. Zasoby, które możesz udostępniać, to między innymi głosy, agenty ElevenLabs, projekty Studio i inne. Aktualną listę zasobów, które możesz udostępniać, znajdziesz w API obszarów roboczych.

Typy zasobów, które można udostępniać

Obecnie można udostępniać następujące typy zasobów:

  • Głosy
  • Słowniki wymowy
  • Dubbingi
  • Projekty
  • Połączenia uwierzytelniające
  • Pliki i foldery
  • Agenty
    • Dokumenty bazy wiedzy
    • Narzędzia
    • Ustawienia
    • Sekrety
    • Numery telefonów
    • Serwery MCP
    • Połączenia wsadowe
    • Testy odpowiedzi
    • Uruchomienia zestawu testowego
    • Konta WhatsApp

Udostępnianie

Możesz udostępnić zasób podmiotowi. Podmiotem może być:

  • Użytkownik
  • Grupa użytkowników
  • Konto serwisowe

Zasób można udostępnić maksymalnie 100 podmiotom.

Konta serwisowe działają jak indywidualni użytkownicy. Po utworzeniu nie mają dostępu do niczego w obszarze roboczym, ale administratorzy zasobów mogą dodawać je do zasobów.

Domyślne udostępnianie

Jeśli chcesz domyślnie udostępniać każdy nowy zasób wybranym podmiotom, możesz włączyć tę opcję w ustawieniach osobistych w sekcji Preferencje domyślnego udostępniania. Każdy nowy zasób utworzony po włączeniu tej opcji będzie automatycznie udostępniany wskazanym tu podmiotom.

Role

Gdy udostępniasz zasób podmiotowi, możesz przypisać mu rolę. Obsługujemy następujące role:

  • Przeglądający: Przeglądający mogą odkrywać zasób i jego zawartość. Mogą też „używać” zasobu, np. generować TTS głosem lub słuchać audio instancji Studio.
  • Edytor: Może zrobić wszystko, co przeglądający, a dodatkowo edytować zawartość zasobu.
  • Administrator: Może zrobić wszystko, co edytor, a dodatkowo usuwać zasób i zarządzać uprawnieniami do udostępniania.

Gdy tworzysz zasób, masz do niego uprawnienia administratora. Inni administratorzy zasobu nie mogą usunąć twoich uprawnień administratora do utworzonych przez ciebie zasobów.

Administratorzy obszaru roboczego mają uprawnienia administratora do wszystkich zasobów w obszarze roboczym. Można je im odebrać wyłącznie przez usunięcie ich roli administratora obszaru roboczego.