Przejdź do nawigacji

Zero Retention Mode (Enterprise)

Dowiedz się, jak korzystać z Zero Retention Mode, by chronić dane wrażliwe.

Informacje

Domyślnie ElevenLabs przechowuje dane zgodnie z Polityką prywatności, aby ulepszać usługi, rozwiązywać problemy i zapewniać bezpieczeństwo systemów ElevenLabs. Jednak wybranym klientom korporacyjnym oferujemy opcję „Tryb bez przechowywania danych” dla określonych produktów. W tym trybie większość danych w żądaniach i odpowiedziach jest usuwana natychmiast po zakończeniu żądania.

ElevenLabs ma umowy z każdym zewnętrznym dostawcą LLM, które wyraźnie zabraniają takim dostawcom trenowania modeli na treściach klientów, niezależnie od tego, czy Tryb bez przechowywania danych jest włączony.

Czym jest Tryb bez przechowywania danych?

Tryb bez przechowywania danych (ZRM) zapewnia dodatkowy poziom bezpieczeństwa i spokoju w przypadku szczególnie wrażliwych workflow. Po włączeniu ogranicza logowanie danych wejściowych i wyjściowych kwalifikujących się żądań API. Ogranicza też logowanie adresu e-mail konta wysyłającego żądanie. Informacje o danych objętych ochroną dla poszczególnych produktów znajdziesz w sekcji Które produkty są skonfigurowane dla Trybu bez przechowywania danych?.

Dane te są związane z przetwarzaniem żądania i są widoczne tylko dla użytkownika wysyłającego żądanie oraz w pamięci ulotnej procesu obsługującego żądanie. Żadne z tych danych nie trafiają do bazy danych, w której są przechowywane długoterminowo.

Tryb bez przechowywania danych dotyczy tylko żądań wysyłanych przez kwalifikujące się endpointy API. Ruch przez interfejs webowy nigdy nie jest nim objęty. Nie dotyczy też innych danych wysyłanych do ElevenLabs poza ładunkami żądań i odpowiedzi API — na przykład zgłoszeń do pomocy technicznej, e-maili dotyczących konta czy plików udostępnionych ElevenLabs poza kwalifikującym się wywołaniem API.

Kto ma dostęp do Trybu bez przechowywania danych?

Klienci korporacyjni mogą korzystać z Trybu bez przechowywania danych. Jest on przeznaczony głównie dla klientów z sektora ochrony zdrowia i bankowości oraz innych klientów, którzy mogą przetwarzać w naszych usługach wrażliwe informacje.

Kiedy klient może korzystać z Trybu bez przechowywania danych?

Tryb bez przechowywania danych jest dostępny dla wybranych klientów korporacyjnych. Dostęp do tej funkcji może jednak zostać ograniczony, jeśli ElevenLabs uzna przypadek użycia klienta za obarczony wysokim ryzykiem, konto zostanie oznaczone przez automatyczny system do dodatkowej moderacji lub według wyłącznego uznania ElevenLabs. W takich przypadkach administrator firmy zostanie niezwłocznie powiadomiony o ograniczeniu.

Produkty API

W produktach API Tryb bez przechowywania danych włącza się dla każdego żądania osobno, wysyłając enable_logging=false jako parametr zapytania w dowolnym z poniższych endpointów. Na przykład w API Text to Speech ustaw parametr zapytania enable_logging na false:

from elevenlabs import ElevenLabs
elevenlabs = ElevenLabs(
api_key="YOUR_API_KEY",
)
response = elevenlabs.text_to_speech.convert(
voice_id=voice_id,
output_format="mp3_22050_32",
text=text,
model_id="eleven_flash_v2",
enable_logging=False,
)

Text to Speech

Wszystkie endpointy zaczynające się od /v1/text-to-speech/ oraz połączenie TTS WebSocket są objęte ZRM.

Aby sprawdzić, czy Tryb bez przechowywania danych jest aktywny, otwórz historię żądań Text to Speech. W historii nie powinno być żądań z zapisanym audio. Analityka użycia nadal rejestruje, że wysłano żądanie, ale żadna treść z żądania nie jest przechowywana.

Text to Dialogue

Wszystkie endpointy zaczynające się od /v1/text-to-dialogue/ są objęte ZRM.

Voice Changer

Wszystkie endpointy zaczynające się od /v1/speech-to-speech/ są objęte ZRM.

Speech to Text

Wszystkie endpointy zaczynające się od /v1/speech-to-text/ są objęte ZRM.

Music

Tryb bez przechowywania danych obejmuje endpointy Music, które generują audio lub plany kompozycji. Endpointy, które muszą przechowywać audio, aby działać, takie jak przesyłanie i dostrajanie, nie są objęte.

EndpointTryb bez przechowywania danychUwaga
POST /v1/musicObsługiwanyŻądania z store_for_inpainting=true są odrzucane, ponieważ parametr nakazuje ElevenLabs zapisać utwór
POST /v1/music/streamObsługiwanyŻądania z store_for_inpainting=true są odrzucane, ponieważ parametr nakazuje ElevenLabs zapisać utwór
POST /v1/music/detailedObsługiwanyŻądania z store_for_inpainting=true są odrzucane, ponieważ parametr nakazuje ElevenLabs zapisać utwór
POST /v1/music/detailed/streamObsługiwanyŻądania z store_for_inpainting=true są odrzucane, ponieważ parametr nakazuje ElevenLabs zapisać utwór
POST /v1/music/planObsługiwany—
POST /v1/music/stem-separationObsługiwany—
POST /v1/music/video-to-musicObsługiwany—
POST /v1/music/uploadNieobsługiwanyCelem endpointu jest przechowywanie przesłanego audio
Endpointy /v1/music/finetunesNieobsługiwanyDane treningowe są przechowywane przez 30 dni, a wytrenowany model pozostaje zapisany

Sound Effects

POST /v1/sound-generation jest objęty ZRM.

ElevenAgents

W ElevenAgents Tryb bez przechowywania danych włącza się osobno dla każdego agenta w ustawieniach prywatności agenta. Otwórz agenta, przejdź do Prywatność > Zaawansowane i włącz Tryb bez przechowywania danych. To ustawienie dotyczy tylko ruchu API agenta. Ruch w interfejsie użytkownika nie jest objęty.

Szczegółowe instrukcje znajdziesz w artykule Tryb bez przechowywania danych (dla agenta).

Gemini, Claude i hostowane przez ElevenLabs modele LLM Qwen mogą być używane w Trybie bez przechowywania danych. Qwen3.5-397b-a17b jest dostępny tylko w obszarach roboczych z rezydencją danych w USA. Obsługa MCP nie jest obecnie dostępna dla użytkowników Trybu bez przechowywania danych ani tych, którzy wymagają zgodności z HIPAA.

Które produkty są skonfigurowane dla Trybu bez przechowywania danych?

ProduktTypDomyślne przechowywanieKwalifikuje się do trybu bez przechowywania danychDlaczego się nie kwalifikuje
Text to SpeechDane wejściowe tekstuWłączoneTak—
Dane wyjściowe audioWłączoneTak
Voice ChangerDane wejściowe audioWłączoneTak—
Dane wyjściowe audioWłączoneTak
Speech to TextDane wejściowe audioWłączoneTak—
Dane wyjściowe tekstuWłączoneTak
Text to DialogueDane wejściowe tekstuWłączoneTak—
Dane wyjściowe audioWłączoneTak
Music GenerationDane wejściowe tekstuWłączoneTak—
Dane wejściowe audio/wideoWłączoneTakEndpoint przesyłania nie kwalifikuje się
Dane wyjściowe audioWłączoneTak
Music FinetunesPróbki audioWłączoneNieDane treningowe i wytrenowany model muszą być zapisane, aby generować muzykę
Sound EffectsDane wejściowe tekstuWłączoneTak—
Dane wyjściowe audioWłączoneTak
Image & VideoWszystkie dane wejściowe i wyjścioweWłączoneNiePrzetwarzane przez zewnętrznych dostawców, którzy nie obsługują tego trybu
Instant Voice CloningPróbki audioWłączoneNieKlonowanie głosu wymaga zapisania klonu, aby generować mowę
Professional Voice CloningPróbki audioWłączoneNieKlonowanie głosu wymaga zapisania klonu, aby generować mowę
DubbingDane wejściowe audio/wideoWłączoneNiePrzeznaczone do większych plików, które muszą być przechowywane podczas przetwarzania
Dane wyjściowe audioWłączoneNie
ElevenCreative StudioDane wejściowe tekstuWłączoneNieStudio to edytor działający na dużych plikach projektów, które muszą być przechowywane
Dane wyjściowe audioWłączoneNie
ElevenAgentsWszystkie dane wejściowe i wyjścioweWłączoneTak—

FAQ

Rozwiązywanie problemów i pomoc techniczna w Trybie bez przechowywania danych są ograniczone. Ze względu na tę konfigurację nie będziemy w stanie diagnozować problemów z twoimi żądaniami. W efekcie debugowanie będzie trudniejsze.

Klienci mają domyślnie włączone zachowywanie historii. Wszyscy klienci mogą użyć API, aby w dowolnym momencie usunąć generacje. To działanie natychmiast usuwa odpowiadające im audio i tekst z naszej bazy danych, jednak logi debugowania i moderacji mogą nadal przechowywać dane związane z generacją.

W przypadku przechowywanych danych regularnie tworzymy kopie zapasowe, aby zapobiegać ich utracie w razie nieoczekiwanych zdarzeń. Po usunięciu danych elementy bazy danych pozostają w kopiach zapasowych maksymalnie przez 30 dni. Po tym okresie dane wygasają i nie można ich odzyskać.

Po usunięciu konta wszystkie dane są trwale usuwane z naszych systemów. Obejmuje to wszystkie dane powiązane z twoim kontem, takie jak klucze API, historia żądań i wszelkie inne dane przechowywane na koncie. Dokładamy też uzasadnionych biznesowo starań, aby usunąć dane debugowania powiązane z twoim kontem.